Willemijn van Gastel

Hi! ik ben Willemijn,  leefstijlcoach, na eerst jarenlang gewerkt te hebben als adviseur voor gezondheidsbeleid- en onderzoek. 

Vanwaar die ommezwaai?  

Als adviseur moest ik mij steeds verdiepen in onderwerpen zoals infectieziekten, kwetsbare ouderen en ja… ook leefstijl. Dit laatste onderwerp boeide mij enorm en ik las er zoveel over dat ik in no-time van alle ins en outs op de hoogte was. 

"Tussen weten wat gezond leven is en het ook doen zit een wereld van verschil"

 

Ik keek naar mezelf en zag dat ik nog best wel het één en ander kon verbeteren. Ik keek om mij heen en schrok want ik zag toen pas hoeveel mensen worden meegezogen in een ongezonde werksituatie. Op het werk laten ze weinig tot geen steken vallen, maar als eenmaal de computer is afgesloten is een overdaad aan eten en wijn nodig en mist de motivatie om nog te sporten. Ik realiseerde mij dat er een grote brug is te slechten tussen wéten wat gezond leven is en het ook doén.  

 

"Na 18 jaar zat ik opeens weer in de schoolbanken"

 

Ik vertelde één van mijn opdrachtgevers dat ik in mijn werk graag van koers wilde veranderen, maar niet goed wist hoe en wat. Of hij geen raad wist. Het enige wat hij zei was: “Willemijn, wat je ook kiest, het moet je echt raken, maar dan ook echt.”  Twee weken later schreef ik mij in voor de opleiding voor leefstijlcoach.  Achttien jaar na mijn promotieonderzoek zat ik opeens weer in de schoolbanken. Geweldig vond ik het, weer leren en alle losse eindjes van alle kennis die ik de afgelopen jaren had opgebouwd aan elkaar knopen en inzetten voor mijn coachpraktijk. Niet alleen weten wat gezond leven is, maar mensen helpen om dat ook te bereiken. Daarin zit voor mij de grootste uitdaging.

 

"Ik weet hoe het werkt, ik zie hoe het anders kan"

 

Uit mijn 15-jarige ervaring als zelfstandige weet ik wat een drukke baan met je kan doen. Deadlines halen, je in bochten wringen, over grenzen gaan. Te weinig ontspanning, te weinig slaap en gehaast eten. Om eerlijk te zijn, ik kan zelf nog wel eens in die valkuil trappen, maar ik weet inmiddels hoe ik er weer razendsnel uit kan klimmen. Ik doorzie de patronen, de vanzelfsprekendheden en ongeschreven regels waardoor je denkt niet anders te kunnen. Inmiddels weet ik, het kan wél. 

 

"Het is droef als mensen in alle hectiek hun gezondheid in de waagschaal leggen"

 

Ik richt mij op mensen die enorm hard werken en daarnaast er nog van alles bij doen. Ik heb voor hun bewondering omdat zij laten zien wat je met doorzetten kan bereiken en hoe je op een positieve manier weer door kan gaan. Maar ik vind het droef om te zien wanneer ze in deze hectiek te weinig aandacht schenken aan hun eigen gezondheid met overgewicht en te weinig conditie als gevolg. Immers, ze schieten hiermee in hun eigen voet; hun vitaliteit verdwijnt en daarmee de glans waar ze om bekend staan.

 

"Een gezonde leefstijl fiks je niet even"

 

Mijn werkwijze kenmerkt zich door de inzet van wetenschappelijk onderbouwde methoden en ik heb er lol in om zodra er nieuwe wetenschappelijke kennis bekend is deze meteen in mijn sessies toe te passen.  Ik werk vanuit de overtuiging dat gezond leven niet iets is wat je even kan fiksen, het vraagt om kleine, behapbare stappen in de richting die iemand zelf wil en aankan. 

Ik weet dat de mensen waar ik mij op richt overvolle agenda’s hebben en het is voor mij een sport om een vorm en tijd(stip) te vinden die past.

_MG_1206-2


Willemijn in woorden

Getrouwd en moeder van 4 kinderen * 51 * Hardlopen * Rustig  * Gestructureerd * Bruce Springsteen * Fietsen * Zeeland * Melissa Etheridge * Strand * Opgeruimd * Pilates en Yoga * Lekker eten * Met zijn allen aan tafel * Nuchter *Doelgericht * Betrokken