Hoeveel werknemers passen in een vierkante meter?

Veel.

En daarom kochten Amerikaanse bedrijven eind vorige eeuw massaal cubicles in. Van die fijne, handig ingerichte kleine hokjes zonder plafond waar precies iemand inpast. Inmiddels zijn er allerlei varianten te vinden. Ook in Nederland. Lekker tiny en clean ingericht.

De cubicle is een uitvinding van Propst (1968). Hij zag veel uitgebluste kantoorwerkers en realiseerde zich dat een open space kantoor veel gezonder was. De cubicle was alleen bedoeld als je tijdelijk geconcentreerd ergens aan wilde werken.

Drie jaar voor zijn dood (2000) sprak hij verbitterd over de misinterpretatie van zijn uitvinding. Het was nooit zijn bedoeling geweest dat iedereen de hele dag in een hokje werd gezet. Maar dat gebeurde nu wel.

Sindsdien zitten heel veel medewerkers dagelijks in een kleine ruimte hun dag uit te zitten. En wil je je afzonderen om te bellen? Dan is er een nog-nog-nog kleiner belhokje. Yeahhh 🎉

Zitten in kleine ruimtes is psychologisch en fysiek ongezond maar dat zetten we maar even opzij. Net als vroeger, toen roken op de werkplek ook moest kunnen.

Recommended Posts