Vitale medewerkers

Elk bedrijf weet dat vitale medewerkers goud waard zijn. Zij zijn energiek, gemotiveerd en kunnen tegen een stootje. Oftewel, zij zijn de motor van het bedrijf en inspireren hun collega’s.

Alle reden om dat te koesteren. Maar in alle hectiek, deadlines en lange werkdagen gaan medewerkers snel over hun eigen grenzen heen; het werk laat hen niet meer los en slurpt alle energie op. Logisch dat daardoor prestaties en werkplezier achteruitgaan en ziekteverzuim fors toeneemt

We zien dit vooral bij beroepen waar medewerkers veel denkwerk verrichten.

Naast het persoonlijk leed is dit ook voor bedrijven fnuikend. Volgens de laatste cijfers (TNO, 2019) is een derde van het ziekteverzuim gerelateerd aan stress en dat komt neer op een kostenpost van bijna 10.000 euro per werknemer.

En het gaat niet alleen om stress-gerelateerd verzuim. Mensen hebben de neiging om slecht voor zichzelf te zorgen op momenten dat dat juist nodig is. Dus, wanneer het werk te veel dreigt te worden gaan ze slechter eten, meer drinken en roken, slechter slapen en minder bewegen.

Eigen regie is de kern

Als organisatie of bedrijf kan je medewerkers helpen om op een goede manier om te gaan met werkdruk door een gezond leefpatroon te stimuleren en een gezonde werkomgeving te creëren.  
Maar hoe pak je dat nou aan?  Als je even googelt vind je hiervoor talloze aanbieders.

“Wat voeg ik daar nou aan toe?” vroeg ik mij af. Tot ik mij realiseerde dat ik het over een andere boeg gooi. Ik geloof namelijk dat bedrijven en hun medewerkers dit heel goed zelf kunnen organiseren.

Ik inspireer en bied de kennis om het heft zelf in handen te nemen. Ken je de Chinese spreuk “Geef een man een vis en hij heeft eten voor een dag, leer hem vissen en hij heeft zijn hele leven eten”. Precies, daarin zit de winst.  

Een vitale werkomgeving

(HR)managers hikken soms tegen het ontwikkelen van een vitaliteitsbeleid aan. Ze beginnen voortvarend maar al snel zien ze door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel mogelijkheden, zoveel kansen…keuzen.

Met één of enkele strategiesessies bied ik organisaties de kennis, inspiratie en het vertrouwen om zelf te bepalen hoe ze tegen vitaliteit aankijken en wat ze hierin willen ondernemen. Het resultaat is een heldere visie, uitgewerkt in concrete werkafspraken. Waar nodig help ik ook om deze te implementeren. Onlangs kreeg ik een fantastisch compliment van de HR afdeling van ZonMw na één werksessie:

“Willemijn heeft ons in een halve dag geholpen om vitaliteit inzichtelijk te maken. We hebben nu een kapstok waaraan we ons vitaliteitsbeleid kunnen ophangen, echt heel fijn” (I.T. HR-manager ZonMw)

Ben je benieuwd wat ik voor jullie organisatie kan betekenen? Laten we dan eens praten. Ik kom graag bij jullie langs.

Vitale werknemers

Wellicht is het vitaliteitsbeleid in jullie organisatie helemaal op orde. Of ben je gewoon op zoek naar originele manieren om de vitaliteit van medewerkers een boost te geven. De training ‘vitaliteit’ of de cursus ‘de eerste mijl’ zijn hier zeker geschikt voor!

Reactie medewerker Planmen over de training vitaliteit: ” Zeer goed. Het is zeer knap om in 2 dagen zo praktisch en toch zo gericht veel te behandelen. Doet ze echt super! “

Training Vitaliteit (1 dag)

Wat vitaliteit precies betekent? Dat bepaal jij! Op drukke dagen kunnen doorhalen in opperste concentratie? Of misschien beter kunnen ontspannen na een drukke dag? Wat jouw doel ook is, we halen het in deze groepstraining boven tafel en met behulp van behavioral design technieken zorgen we ervoor dat je niet blijft hangen in mooie woorden maar direct succesvolle stappen onderneemt.

De Eerste Mijl (12 weken)

De gezondheidswinst van niet naar regelmatig sporten is onbeschrijflijk. En daarom kan je als bedrijf écht het verschil maken door niet-actieve collega’s te helpen om die eerste stap te zetten. De cursus de Eerste Mijl maakt deze stap bereikbaar, ontspannen en leuk. Ieder werkt aan zijn eigen beweegdoelen, in zijn eigen tijd, op zijn eigen manier. Tegelijkertijd stimuleert de groep elkaar. De training duurt 12 weken en is deels online.

Enthousiast geraakt door één van deze trajecten? Neem dan contact op en dan vertel ik hier graag meer over. 

VanGastel is partner van Vitaal bedrijf